Kulinarną imprezę wymyślili producenci żywności z Olesna i okolic, zrzeszeni w klastrze dobrej żywności Oleski Koszyk.
W tym roku do udziału w festiwalu kulinarnym i pokazania swoich produktów, zaproszono także lokalnych przedsiębiorców z branży spożywczej, którzy nie należą do klastra.
Wyrobiliśmy sobie bardzo mocną markę i wielu chętnych producentów chce pokazać się na naszym festiwalu. Chętnie zgodziliśmy się na to, ponieważ uważamy, że lokalną żywność trzeba promować, trzeba się nią chwalić - mówi Wilhelm Beker, prezes stowarzyszenia Oleski Koszyk, a na co dzień szef Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie.
Przy garach stanęła także młodzież! Pokaz „Gotuj z Oleskim Koszykiem” przygotowali uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 oraz Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie.
Oprócz znanych specjałów, jak śmietankówka oleska czy chleb mleczny praszkowski, można było spróbować także smakołyków spoza Oleskiego Koszyka: kozich serów z Chudoby, ciapkapusty z żeberkami z Wachowa czy piwa z browaru w Borkach Wielkich.
Lista produktów z certyfikatem Oleskiego Koszyka:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie - masło ekstra, ser twarogowy półtłusty, śmietankówka oleska
- Masarnia Wacław w Żytniowie- domowa szynka z liściem, kiełbasa myśliwska
- Piekarnia Jan Kuzaj w Wojciechowie - chleb razowy ziarnisty, chleb koło, drożdżówki
- Piekarnia u Marcina w Wysokiej - bułka swojska, chleb swojski ziarnisty
- Piekarnia i Cukiernia „Kłos” - - kołocz śląski, mieszanka ciasteczek
- Młyn Dalachów - mąka pszenna typ 480
- Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Praszce - kopytka piernikowe, chleb mleczny praszkowski
- Pasieka Maja w Rudnikach - miód gryczany, miód wielokwiatowy
- Wytwórnia Barszczu w odcinku - domowy barszcz biały, domowy żurek
- Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze w Brzezinach - jabłka odmiana rubinowa i decosta
- Zakład przetwórstwa drobiowego Feks w Mirowszczyźnie - salceson z indyka, kiełbasa rudnicka drobiowa
- Gospodarstwo agroturystyczne „Tawerna pod Kotwicą” w Kadłubie Wolnym - danie karp w szuwarach
- Zakład przetwórstwa mięsnego Pamas w Kolonowskiem - salami tradycyjne, chiorizo tamas
- Gościniec Sternalice - danie rolada śląska z kluskami
- Pałac Pawłowice - danie Głodny Hrabia
- Dolina Stobrawy w Maciejowie - miód wielokwiatowy, miód malinowy, miód gryczany, pyłek kwiatowy, świeca z wosku pszczelego
- Hotel Alexandra w Oleśnie - dżem truskawkowy, smalec królewski, danie polędwice wieprzowe w sosie, kurkowym z placuszkami ziemniaczanymi
- PHUP PAMAT Wąsińscy w Oleśnie - danie przysmak drwala, pasztet staropolski
- Cafe Bar Czesława Waroch - pieczone w piwie żeberka wieprzowe z pańćkrautem/ciapskapustą, nudle swojskie z Radłowa
- Hotel Olesno - lody śmietankowe z konfiturą wiśniową, pieczeń z wołowiny marynowanej na kwaśno, buraczki w marynacie po olesku
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?