Osiem wyjątkowych łakoci na wielkanocny stół. Te przysmaki zawsze się udają!
Pascha wielkanocna
Składniki:
• 2 l tłustego mleka
• 0,5 l kwaśnej śmietany 18%
• 5 jajek
• 200 g masła
• 1 szklanka cukru pudru
• opcjonalnie orzechy i rodzynki
• aromat śmietanowy lub pomarańczowy
owoce do dekoracji np. truskawki, brzoskwinie
W dużym garnku zagotować świeże mleko. W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie kwaśną śmietanę z jajkami i wlać masę do mleka. Całość zamieszać i zmniejszyć ogień, nie przestając gotować.
Po ok. 15 minutach twarożek zacznie się oddzielać, a mleko zmieni kolor z białego na lekko zielonkawy, przeźroczysty.
Postawić na garnku sito, wyłożyć je gazą i za pomocą łyżki cedzakowej przekładać twarożek. Gazę zawinąć i obciążyć np. talerzykiem, by odsączyć nadmiar płynu.
Gdy ser przestygnie, utrzeć masło z cukrem, dodać ser, wanilię i aromat do ciasta lub skórkę z cytryny. Można także dodać ulubione bakalie.
Gotową masę serową przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Przed podaniem paschę wyjąc z miski, zdjąć folię i udekorować całość np. truskawkami i brzoskwiniami.