Oleska mleczarnia utrzymuje się wprawdzie głównie ze sprzedaży mleka, masła ekstra i twarogu, ale śmietankówka stała się promocyjnym strzałem w dziesiątkę.
Bo masło ekstra z Olesna sprzedawane jest głównie na terenie Opolszczyzny, za to śmietankówka z Olesna trafiła już do wielu krajów świata. Na razie jako specjał promocyjny, ale jeszcze w tym roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska chce rozpocząć sprzedaż swojej tradycyjnej nalewki za granicą.
- Mamy już chętnych kontrahentów z Czech i Niemiec - zdradza Wilhelm Beker, prezes mleczarni w Oleśnie. - Najpierw jednak musimy załatwić wszystkie zezwolenia, dotyczące przede wszystkim utworzenia komory celnej bez polskich podatków.
Chodzi po prostu o to, żeby za granicę można było sprzedawać śmietankówkę bez banderoli na butelkach, czyli bez płacenia podwójnej akcyzy za alkohol.
- Podobnie sprzedajemy mleko: odbiorcy nie płacą VAT-u, ponieważ uiszczają podatek w swoim kraju - wyjaśnia Wilhelm Beker. - W przeciwnym razie podwójnie opodatkowana śmietankówka byłaby bardzo droga.
Ciekawostką jest, że śmietankówka oleska już sprzedawana jest za granicą, mianowicie w Kazachstanie.
Śmietankówka oleska przez lata była tylko gadżetem promocyjnym. Oleska mleczarnia częstowała nią na targach i imprezach masowych.
Od dwóch lat oleski specjał jest w oficjalnej sprzedaży.
Już są przygotowani do produkcji na światową skalę
Zapotrzebowanie okazało się tak duże, że niewielka mleczarnia musiała przebudować pomieszczenia w swoim zakładzie przy ul. Dworcowej w Oleśnie, żeby zrobić 100-metrową halę do produkcji śmietankówki!
Wcześniej mleczarnia robiła nalewkę do degustacji metodą chałupniczą w dwóch małych pomieszczeniach.
- Aktualnie sprzedajemy 10 tysięcy butelek miesięcznie, ale moce produkcyjne mamy takie, że możemy produkować te 10 tysięcy butelek nawet codziennie! - zapewnia Wilhelm Beker. - Jeśli będą takie zamówienia, nie ma problemu. Będziemy tylko musieli wprowadzić produkcję na dwie zmiany.
Śmietankówka produkowana jest w Oleśnie według tradycyjnej receptury sprzed 100 lat.
Powstała dzięki ludzkiej pomysłowości. Po pierwszej wojnie światowej w ówczesnym Rosenbergu pracownicy mleczarni dogadali się z pracownikami gorzelni i na własny użytek zaczęli robić „świeżą śmietankę z odrobiną alkoholu”.
Dzisiaj receptura śmietankówki oleskiej jest już zastrzeżona i opatentowana.
Wytwarzana jest z 30-procentowej śmietanki i zawiera 17 procent alkoholu.
Świeżą śmietankę na nalewkę zapewnia 100 rolników z Olesna i okolic, którzy jednocześnie są członkami spółdzielni mleczarskiej.
Śmietankówka oleska produkowana jest w trzech smakach: waniliowym, kawowym i kakaowym. Sprzedawana jest także w ozdobnych torebkach jako prezent.
- W tej chwili przymierzamy się do wprowadzenia kolorowych butelek - zapowiada Wilhelm Beker.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?