Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śmietankówka oleska rusza na podbój świata. Na początek Czechy, Niemcy i Kazachstan

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
- Śmietankówkę produkujemy obecnie w trzech smakach: waniliowym, kawowym i kakaowym - mówi Wilhelm Beker, prezes mleczarni w Oleśnie, która jest spółdzielnią rolników i pracowników.
- Śmietankówkę produkujemy obecnie w trzech smakach: waniliowym, kawowym i kakaowym - mówi Wilhelm Beker, prezes mleczarni w Oleśnie, która jest spółdzielnią rolników i pracowników. fot. Mirosław Dragon
Świeża śmietanka z odrobiną alkoholu z Olesna stała się już kulinarnym hitem w całej Polsce. Teraz producent nalewki, czyli Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Olesna, chce rozpocząć sprzedaż swojego specjału za granicą.

Oleska mleczarnia utrzymuje się wprawdzie głównie ze sprzedaży mleka, masła ekstra i twarogu, ale śmietankówka stała się promocyjnym strzałem w dziesiątkę.

Bo masło ekstra z Olesna sprzedawane jest głównie na terenie Opolszczyzny, za to śmietankówka z Olesna trafiła już do wielu krajów świata. Na razie jako specjał promocyjny, ale jeszcze w tym roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska chce rozpocząć sprzedaż swojej tradycyjnej nalewki za granicą.

- Mamy już chętnych kontrahentów z Czech i Niemiec - zdradza Wilhelm Beker, prezes mleczarni w Oleśnie. - Najpierw jednak musimy załatwić wszystkie zezwolenia, dotyczące przede wszystkim utworzenia komory celnej bez polskich podatków.

Chodzi po prostu o to, żeby za granicę można było sprzedawać śmietankówkę bez banderoli na butelkach, czyli bez płacenia podwójnej akcyzy za alkohol.

- Podobnie sprzedajemy mleko: odbiorcy nie płacą VAT-u, ponieważ uiszczają podatek w swoim kraju - wyjaśnia Wilhelm Beker. - W przeciwnym razie podwójnie opodatkowana śmietankówka byłaby bardzo droga.

Ciekawostką jest, że śmietankówka oleska już sprzedawana jest za granicą, mianowicie w Kazachstanie.
Śmietankówka oleska przez lata była tylko gadżetem promocyjnym. Oleska mleczarnia częstowała nią na targach i imprezach masowych.

Od dwóch lat oleski specjał jest w oficjalnej sprzedaży.

Już są przygotowani do produkcji na światową skalę

Zapotrzebowanie okazało się tak duże, że niewielka mleczarnia musiała przebudować pomieszczenia w swoim zakładzie przy ul. Dworcowej w Oleśnie, żeby zrobić 100-metrową halę do produkcji śmietankówki!

Wcześniej mleczarnia robiła nalewkę do degustacji metodą chałupniczą w dwóch małych pomieszczeniach.

- Aktualnie sprzedajemy 10 tysięcy butelek miesięcznie, ale moce produkcyjne mamy takie, że możemy produkować te 10 tysięcy butelek nawet codziennie! - zapewnia Wilhelm Beker. - Jeśli będą takie zamówienia, nie ma problemu. Będziemy tylko musieli wprowadzić produkcję na dwie zmiany.

Śmietankówka produkowana jest w Oleśnie według tradycyjnej receptury sprzed 100 lat.

Powstała dzięki ludzkiej pomysłowości. Po pierwszej wojnie światowej w ówczesnym Rosenbergu pracownicy mleczarni dogadali się z pracownikami gorzelni i na własny użytek zaczęli robić „świeżą śmietankę z odrobiną alkoholu”.

Dzisiaj receptura śmietankówki oleskiej jest już zastrzeżona i opatentowana.

Wytwarzana jest z 30-procentowej śmietanki i zawiera 17 procent alkoholu.

Świeżą śmietankę na nalewkę zapewnia 100 rolników z Olesna i okolic, którzy jednocześnie są członkami spółdzielni mleczarskiej.

Śmietankówka oleska produkowana jest w trzech smakach: waniliowym, kawowym i kakaowym. Sprzedawana jest także w ozdobnych torebkach jako prezent.

- W tej chwili przymierzamy się do wprowadzenia kolorowych butelek - zapowiada Wilhelm Beker.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na olesno.naszemiasto.pl Nasze Miasto