Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śmietankówka oleska stała się specjałem promującym Opolskie. Jest już znana również za granicą

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
Śmietankówka oleska, czyli „świeża śmietanka z odrobiną alkoholu" produkowana przez mleczarnię z Olesna, jest znanym już w wielu krajach opolskim produktem regionalnym. Sprzedawana jest również za granicą, a niedawno oleska mleczarnia wprowadziła do sprzedaży kolejny smak.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Olesna utrzymuje się wprawdzie głównie ze sprzedaży mleka, masła, śmietany i twarogu, ale to oleska śmietankówka zapewniła jej promocję w całej Polsce, a nawet za granicą.

Bo masło ekstra z Olesna, jak i reszta oleskiego nabiału, sprzedawane jest głównie na terenie dwóch województw: opolskiego i śląskiego, za to oleska śmietankówka trafiła nie tylko do całej Polski, ale także do wielu krajów świata.

Przez lata śmietankówka oleska, czyli „świeża śmietanka z odrobiną alkoholu" - jak głosi hasło promocyjne - była specjałem, który można było dostać tylko spod lady, najczęściej na targach jako specjał do degustacji. Od 2017 roku jest w oficjalnej sprzedaży.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie sprzedaje swój tradycyjny likier nie tylko w całej Polsce, ale także za granicą: w Niemczech i we Włoszech, znana jest także z Czechach i w Kazachstanie.

Zapotrzebowanie na oleską śmietankówkę okazało się tak duże, że niewielka mleczarnia musiała przebudować pomieszczenia w swoim zakładzie przy ul. Dworcowej w Oleśnie, żeby zrobić 100-metrową halę do produkcji „świeżej śmietanki z odrobiną alkoholu". Wcześniej mleczarnia robiła likier do degustacji metodą chałupniczą w dwóch małych pomieszczeniach.

- Aktualnie sprzedajemy kilka tysięcy butelek miesięcznie - mówi Helena Finke, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie.

Śmietankówka oleska produkowana jest w trzech smakach: waniliowym, kawowym i kakaowym. Sprzedawana jest także w ozdobnych torebkach jako prezent.

Nowy smak śmietankówki oleskiej

Niedawno oleska mleczarnia opracowała recepturę na kolejny smak: piernikowy.

- Śmietankówka piernikowa jest w sprzedaży tylko w okresie świątecznym. Od listopada znowu będzie w sprzedaży - zapowiada Helena Finke.

Śmietankówka produkowana jest w Oleśnie według tradycyjnej receptury sprzed ponad 100 lat. Powstała dzięki ludzkiej pomysłowości. Po pierwszej wojnie światowej w ówczesnym Rosenbergu (tak nazywało się Olesno do 1945 roku) pracownicy mleczarni dogadali się z pracownikami gorzelni i na własny użytek zaczęli robić „świeżą śmietankę z odrobiną alkoholu”.

Dzisiaj receptura śmietankówki oleskiej jest już zastrzeżona i opatentowana. Wytwarzana jest z oleskiej 30-procentowej śmietanki i zawiera 17 procent alkoholu.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska - to miejscowi rolnicy są udziałowcami tej firmy

Świeżą śmietankę na likier zapewnia 100 rolników z Olesna i okolic, którzy są dostawcami mleka i jednocześnie członkami spółdzielni mleczarskiej.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska zatrudnia obecnie 45 pracowników. Członkami spółdzielni jest 100 rolników z powiatu oleskiego i okolic. Zakład przerabia ponad milion litrów mleka miesięcznie.

Oleska Spółdzielnia mieści się w tym samym miejscu przy ul. Dworcowej 20 od 1907 roku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na olesno.naszemiasto.pl Nasze Miasto