Jednym z największych tortów, który wyszedł spod ręki Anny Korczyńskiej z Izbicka, był samolot o długości 1 metra. Zamówiła go stewardessa pracująca w jednej z linii lotniczych.
- Tort miał doczepiane skrzydła, które były dodatkową dekoracją - mówi Anna. - Gdy klientka przyjechała odebrać wypiek okazało się, że nie mieści się w bagażniku samochodu. Musiałyśmy odczepić skrzydła, żeby mogła przewieźć odlotowy wypiek na urodziny.
Nietypowe pomysły na tort:
Anna Korczyńska przyznaje, że żadne zamówienie nie jest w stanie jej zaskoczyć. W swoim portfolio ma torty m.in. w kształcie:
- ciężarówki
- beczki z piwem
- koła samochodowego
- żaby
- szachów
- basenu
- butów
- gitary
- gałki ocznej
- kobiecych pośladków
Galeria nietypowych tortów:
- Kiedyś klientka zażyczyła sobie na urodziny tort ze sztyletem, który miał być pokryty czerwonym lukrem symbolizującym krew - dodaje pani Anna. - Niedawno zrobiłam tort w kształcie suma dla zapalonego wędkarza i tort morski, z główną bohaterką: rybką Nemo.
Sporym wyzwaniem było także zrobienie tortu, który przypominał makietę ratusza w Strzelcach Opolskich. Zamówili go bliscy jednej z pracownic, która odchodziła na emeryturę. Mistrzyni cukiernictwa z Izbicka upiekła swoje dzieło sztuki tylko na podstawie zdjęć.
- Dokładnie zaplanowałam, jak powinna wyglądać tortowa makieta - dodaje. - Najpierw zrobiłam osobno ścianki, okna, drzwi, wieżę i tarczę zegarów. A potem poskładałam wszystko w jedną całość.
Na przygotowanie takiego dzieła sztuki trzeba poświęcić nawet dwa dni. Pierwszego dnia przygotowywany jest biszkopt i część elementów. A w następnym dniu pani Anna składa wszystko w jedną całość. W przypadku makiety strzeleckiego ratusza, waga tortu sięgnęła 7 kilogramów. Wypełnienie miało malinowy smak z kawałkami gorzkiej czekolady.
- To chyba największe w wypiekach, że poza dobrym wyglądem, muszą też być smaczne - zauważa Anna Korczyńska.
Trudne początki
Mieszkanka Izbicka odkryła swój talent do cukiernictwa artystycznego, nieco przez przypadek, 13 lat temu. Z zawodu jest fryzjerką, a wcześniej nie pracowała w żadnej piekarni.
- Swój pierwszy tort upiekłam dla mamy, która powiedziała mi, że mam niezwykły talent - wspomina. - Początki były trudne, bo po urodzinach upiekłam jeszcze dwa inne torty i zawiozłam je do pobliskich restauracji z pytaniem, czy właściciele chcieliby współpracować. Odzewu nie było. Odezwali się za to zwykli ludzie, gdy zobaczyli moje torty w internecie.
Dziś cukiernictwo artystyczne, to stałe zajęcie Anny Korczyńskiej. Za swoje wypieki została uhonorowana nagrodą Orły Cukiernictwa.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?