W skrócie
Gdybym miała przywołać najlepsze smaki mojego dzieciństwa, w pierwszej piątce z pewnością znalazłaby się marchewka na gęsto przyrządzana przez moją babcię. Zakradałam się do kuchni i wyjadałam łyżką pół garnka, zanim podano obiad. Babcia pochodziła z Kresów i mówiła na tę przystawkę „marchewka gęstowana”. Przyrządzała ją zarówno z młodej jak i starej marchwi i w obu wariantach efekt był doskonały. Można się zastanawiać, co takiego może mieć w sobie zwykła marchewka gotowana, że jej smak śni się po nocach? Otóż, to wcale nie jest taka zwykła potrawa. Marchewka duszona jest dość długo, bo ok. pół godziny, z dodatkiem masła i cukru. Czasem trzy proste składniki i sposób przygotowania sprawiają, że banalna rzecz smakuje wprost wybornie. Nie tak dawno trafiłam na podobny przepis na marchewkę duszoną na maśle i słynnej wodzie Vichy. Vichy to znana miejscowość uzdrowiskowa we Francji, słynąca m.in. z wód mineralnych o cennych właściwościach. To właśnie w tej miejscowości, w XIX miał powstać przepis na marchewki Vichy. Jestem jednak pewna, że Francuzi nie mogą przywłaszczyć sobie tej receptury, ponieważ jest to danie, które od pokoleń było znane właśnie na Kresach i nazywane po prostu marchewką na gęsto. Spokojnie możesz je przygotować bez słynnej wody mineralnej. Wypróbuj mój przepis i zrób najlepszą marchewkę gotowaną do obiadu.
Marchewka na gęsto – przepis na pyszną marchewkę duszoną
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 500 g marchwi,
- 2 czubate łyżki masła,
- łyżeczka cukru,
- sól, pieprz do smaku,
- natka pietruszki, koperku lub szczypiorku.
Jak zrobić najlepszą marchewkę gotowaną do obiadu?
- Marchew obrałam i pokroiłam w talarki. Umieściłam w rondelku i zalałam wodą tylko na tyle, by przykryła ona marchew.
- Podgrzałam marchew, a kiedy woda zrobiła się ciepła, dodałam masło i cukier.
- Dusiłam marchew na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodałam sól i pieprz.
- Przed podaniem posypałam marchewkę zieleniną.
- Marchewka gotowana doskonale smakuje z ziemniakami puree i mięsem, np. kotletami mielonymi.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?